Legalisera cannabis

Det är bevisat att det inte är farligt?


Fakta och Myter
Myt: Cannabis skador har blivit bevisade med hjälp av forskning. Under 1960- och 1970-talet så trodde många att cannabis var harmlöst. Idag vet vi att cannabis är farligare än vad vi tidigare trott.

Fakta: År 1972, efter att undersökt forskningen, så kom National Commission on Marijuana and Drug Abuse fram till att även om cannabis inte är helt ofarligt, så har dess skaderisk varit extremt överdriven. Sedan '72 har forskare utfört tusentals studier på människan, djur och cellstrukturen. Ingen har funnit att cannabis skulle vara skadligare än vad National Comission on Marihuana and Drug Abuse kom fram till. Under 1995 så kom utgivare bakom den brittiska medicinska tidningen The Lancet fram till, efter 30års forskning, att rökning av cannabis inte är skadligt för hälsan.

Myt: Cannabis har inget medicinskt värde. Säkrare och mer effektiva droger finns tillängliga. Det finns en syntetisk framställning av THC, som är det främsta aktiva ämnet i cannabis, som går under namnet Marinol (USA).

Fakta: Cannabis har visats vara effektiv att reducera illamåendet vid kemoterapi, stimulerarande utav aptit för AIDS patienter, och minskar trycket i ögat vid grönstarr. Det finns också ansenliga bevis att cannabis reducerar muskel spasmer vid nerurologiska sjukdomar. En syntetisk kapsel finns att få utskrivet (ej än i Sverige), men den är enligt många patienter inte lika effektiv som rökt cannabis. Ren THC kan också åstadkomma mer psykoaktiva sideffekter än inhalerad THC rök. Många använder cannabis idag som medicinering, med risk för att bli arresterade och fängslade.

Myt: Cannabis är en gateway drog. Även om cannabis i sig är mindre farlig så leder den till tyngre droger såsom Heroin och LSD.

Fakta: Cannabis leder inte till tyngre droger. Gateway teorin bygger på statisitk mellan vanliga och ovanliga droger, en association som med tiden ändras eftersom drogers förekomst ökar och minskar. I USA och Sverige är cannabis den populäraste olagliga drogen, därför har de som använt andra tyngre droger med högsta sannoliket även prövat cannabis. De flesta cannabisbrukarna testar aldrig andra olagliga droger, för de flesta är det den drog de nöjer sig med.

Tankeställare: Hur många har varit påverkade av alkohol första gången de provar någon drog?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0